TSE çiftliği! Çoğu ilk ve ortaöğrenim mezunu 2.249 kişi maaşın yanında yılda 6 maaş da ikramiye alıyor

Haber Giriş : 06 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), TSE`de yönetiminde büyük bir keyfiyetin yaşandığını, bölge müdürlüklerinin siyasi etkilere göre açıldığını, muhasebe sisteminde Tekdüzen Hesap Planını uygulamadığını, ``Kuruma alınan kimi personelin referans olarak siyasi kimliğe sahip kişileri verdiklerini`` saptadı. DDK raporunda, ``Her konuda standart belirleyen Kurumun hazırlayacağı yönetmelikle örgütlenme yapısına da standard getirmesi gerekmektedir`` denildi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in talimatıyla DDK, ``Türk Standartları Enstitüsünün Eylem ve İşlemlerinin Araştırılıp Denetlenmesine İlişkin`` rapor hazırladı. Kurumun 1999`da toplam 1851 olan personel sayısının 2003`te 2249`a çıktığı bildirilen raporda, bu personelin 553`ünün ilk ve ortaöğrenim mezunu olduğuna dikkat çekildi. Raporda, Kurum personeline aylık ücret dışında 2`si teşvik olmak üzere yılda 6 ikramiye ve fazla çalışma ücreti ödendiği kaydedildi.

PERSONEL BAZEN KAMU ÇALIŞANI BAZEN DEĞİL
Kurumun 2000-2001 ile 2002-2003 yılları arasındaki gelirlerin yüzde 101,79 oranında, giderlerin ise yüzde 127,02 oranında arttığı belirtilen raporda, ``Devlet memurları konumunda olmayan Kurum personeline, sunulan olanağa göre gerektiğinde kamu görevlisi, gerektiğinde özel sektör çalışanı gibi işlem yapılmıştır`` denilerek personel rejimindeki uygulamalar eleştirildi.

SİYASİ ETKİYE GÖRE TEMSİLCİLİK AÇILDI
Kurumun yerel temsilcilikleri ile bölge müdürlükleri arasında hiyerarşik ilişki bulunmaması eleştirilen raporda, Konya Bölge Müdürlüğünde çalışan 21 kişinin bir yılda 200 belgelendirme işi yaptığı, 38 mühendis, 21 teknisyen, 71 idari personelin çalıştığı İzmir Bölge Müdürlüğünde ise kişi başına düşen belge sayısının son üç yılda 5,11`le sınırlı kaldığına işaret edildi. TSE`nin Afyon, Ağrı, Artvin, Balıkesir, Bandırma, Bolu, Burdur, Diyarbakır, Eskişehir, Giresun, Hatay, Kırşehir, Kahramanmaraş, Malatya, Manisa, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Turgutlu ve Van`da mahalli temsilciliklerinin bulunduğu ve iş yoğunluğun çok düşük olduğu vurgulanan raporda, ``Bölge müdürlükleri ve mahalli temsilciliklerin oluşturulacağı yerler, nesnel ölçütlere göre değil, kişisel tercihlere ya da siyasi etkilere göre seçilmektedir. Kurumun taşra örgütlenmesi yeniden değerlendirilmeli`` denildi.

YURT DIŞINDA BAŞKA TEMSİLCİLİK OLMASIN
TSE`nin halen KKTC, Azerbaycan, Özbekistan ve Kazakistan`da temsilcilikleri bulunmasına karşın, Türkmenistan, Rusya Federasyonu, Kırgızistan, Tunus, Romanya, Bangkok, Prag ve Brüksel`de temsilcilik kurulması amacıyla yürütülen çalışma da eleştirildi. Raporda, ``Başka yurt dışı temsilcilikler açılması konusunun yeniden değerlendirilmesi yerinde olacaktır`` uyarısında bulunuldu. TSE`nin Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan`da iştirakleri bulunduğu anlatılan raporda, ``Kurumun uyguladığı muhasebe sisteminde iştiraklere ilişkin ayrı bir hesap olmaması nedeniyle, iştiraklere ilişkin verilere ancak Kurumun iştirak ettiği tarihteki kayıtlara bakılarak ulaşılmaya çalışılmaktadır. Kurumun Tekdüzen Hesap Planını uygulayarak kayıtlarını sağlıklı bir şekilde tutması ve iştiraklere ilişkin bilgilere mali tablolardan ulaşabilecek bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir`` eleştiri ve önerisinde bulunuldu.

ÜNVAN VERİLMESİNDE HERHANGİ BİR ÖLÇÜT YOK
TSE Enstitü Yönetim Kurulunun ayda bir toplandığı, Ankara dışında da yılda bir kez toplandığı belirtilen raporda, toplantı başına 13-19 önerinin görüşüldüğü bildirildi. Yönetim Kurulunun bu toplantılarında personelle ilgili konuların önemli yer tuttuğu saptaması yapılan raporda, personel konusunun idarenin kendi işleyişi çerçevesinde sonuca bağlanmasının, Kurulu gereksiz yükten kurtaracağı vurgulandı. Personelin hizmet türlerine göre dağılımında dengesizlik olduğu belirtilen raporda, son 5 yılda memur sayısının 168`den 270`e, veri giriş operatörü sayısının 7`den 92`ye, müdür sayısının 36`dan 49`a yükselmesine karşın, teknik yönlü inceleme, araştırma ve analiz yapan Kurumda yüksek mühendis sayısında yüzde 2,9; mühendis sayısında yüzde 26; kimyager sayısında yüzde 44, memur sayısında ise yüzde 61 oranında artış yaşandığına işaret edildi. Raporda ayrıca, ``ünvan verilmesinde herhangi bir ölçütün olmamasının eleman alımında ve unvan dağıtımında sorunlara yol açtığı`` belirtilerek norm kadro uygulaması önerildi.

TSE KENDİNE DE STANDART GETİRMELİ
Raporda, son beş yılda eleman sayısında en fazla artışın teknik hizmetler yapan birimlerde değil de idari hizmetler yapan birimlerce gerçekleşmesi eleştirilirken, ``Her konuda standard belirleyen Kurumun hazırlayacağı yönetmelikle örgütlenme yapısına da standart getirmesi gerekmektedir`` ifadesi kullanıldı.

MÜLAKATA ÇAĞRILANLARIN HEPSİ KAZANMIŞ
2002`de yürürlüğe giren TSE Açıktan Atanacak Personel İçin Yeterlilik ve Yarışma Sınavı Yönergesine göre kuruma açıktan atanacaklar için mülakat yapılması ilkesinin getirildiği belirtilen raporda, ``Enstitüde, eleman alımı konusunda ayrıntılı düzenlemeler yapılmadığı, herkese açık, yarışmaya dayalı sınav sistemleri yerine, `mülakat` sınavının benimsendiği bu mülakatlara çağrılan herkesin sınavı kazandığı, göreve alınacaklarla ilgili olarak, yaş, eğitim, deneyim, gibi özelliklerin her bir kadro unvanı için ayrıntılı olarak belirlenmediği, Kuruma yapılan iş başvurularının nesnel esaslara göre değerlendirilmediği saptanmıştır`` denildi.

SİYASİLER REFERANS OLDU
Kuruma son beş yılda içlerinde doktora ve master yapmışların da dahil olduğu 4167`si üniversite mezunu olmak üzere toplam 5272 kişinin iş için başvurduğunu saptayan DDK üyeleri, herkese açık sınav sistemi uygulanması, ön eleme için KPSS`nin kullanılabileceğini vurguladı. İlan edilen tek sınav dışında bu süre içerisinde tüm personel alımlarının birkaç kişinin katıldığı mülakatlarla gerçekleştirildiği bildirilen raporda, ``Personel dosyalarındaki belgelerin incelenmesinden kimi adayların iş istem formu vermedikleri ya da sınavdan sonra verdikleri saptanmıştır`` denildi. Bir veya birkaç kişiye özel mülakat sınavının, Enstitüye eleman alımında usul haline getirildiği saptamasında bulunulan raporda, ``Bazı personelin dosyalarında tarihsiz, ancak sınava giren aday sayısına göre sonradan konulduğu anlaşılan birden fazla mülakat tutanağı bulunduğu, mülakat sınavlarına kabul edilmek suretiyle Kuruma alınan kimi personelin referans olarak siyasi kimliğe sahip kişileri verdikleri saptanmıştır. Kuruma ayrıcalıklı eleman alımıyla ilgili işlemlerin Başbakanlıkça araştırılması yararlı olacaktır`` denildi.

DÜZENLİ MAL BİLDİRİMLERİ YOK
DDK, TSE personeli mal bildirimlerinin düzenli bir biçimde alınmadığını, bildirimlerin mevzuata uygun dldurulmadığı, ana bildirim dönemleri dışında mal varlığında meydana gelen değişiklikler için ek bildirimde bulunulmadığı, verilen ek bilgilerin önceki bildirimlerle karşılaştırmaya alınmadığını da saptadı.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber